Moj internet dnevnik
Svjetionik
Clicksense
Google oglasi
Silan Bog
Anketa
Da li vjerujete u vjernost prije braka i apstinenciju od seksa?

Anketa
Što je za Vas Bog?


Anketa
Vjerujete li da dobre osobe, koje pomažu i žive za druge, imaju poseban blagoslov u svom životu?Arhiva
Zagreb, vrijeme
O Bogu
O duhovnom svijetu
Blog - veljača 2009
subota, veljača 28, 2009

Umjesto što optužujemo drugoga, bolja bi strategija bila izkazati svoje osjećaje u svezi s tom situacijom ili problemom. Možda biste željeli da vaši roditelji razumiju ono što govorite. Možda bi ste čak željeli i promijeniti situaciju ili ponašanje koje dovodi do problema. Iznošenje vlastitih stajališta o odeđenom problemu, omogućuje drugoj osobi da sazna kako se osjećate, bez da ste je prethodno osobno napali. Ovakva vrsta komunikacije može spriječiti sukobe jer se govori samo o toj određenoj situaciji, a ne o tome što se uvijek ili nikada ne događa. Da je možda roditelj u ovoj priči iskazao zabrinutost umjesto optužbi, sve bi moguće  završilo drugačije.

Roditelj: „Toliko sam zabrinuta! Prošlo je 10 sati! Nisam znala gdje si!

Kćerka: O, bože, strašno mi je žao što si brinula. Autobus se pokvario i morala sam pješačiti do slijedeće autobusne staniace i čekati drugi. Htjela sam nazvati, no telefon na koji sam naišla je bio u kvaru. Strašno mi je žao.

Roditelj: Pa, barem si se pokušala javiti. No, najvažnije je da si se vratila kući.

Ovaj put je roditelj izrazio svoju zabrinutost za svoju kćerku. Budući da se ona nije osjetila optuženom, niti napadnutom, nije imala što poricati i nije imala razloga za protunapad. Dobila je prigodu za objašnenje i na taj je način spriječen verbalni konflikt. No, da je roditelj i optužio dijete, je li ono svejedno moglo spriječiti nastajanje konflikta?

Roditelj: A gdje si ti, mlada damo? Već je prošla ponoć i kasniš dva sata! Tebi se jednostavno ne može vjerovati!

Kćerka: Smijem li objasniti?

Roditelj: Ne, dosta mi je tvojih objašnjenja. Ne mariš ni za koga, osim za sebe.

Kćerka: Kad imam dobru ispriku, no ne smijem ništa reći što osjećam ili mislim, osjećam se jako frustrirano. (Kćerka ostaje mirna)

Roditelj: No, onda dobro, reci mi što se to dogodilo.

Kćerka: Autobus se pokvario i morala sam pješačiti do slijedeće autobusne stanice i čekati drugi. Znala sam da ćeš brinuti, pa sam te pokušala nazvati, no jedini telefon koji je bio u blizini je bio u kvaru. Stvarno mi je žao.

Roditelj: Pa, čini se da si učinila ono što si mogla. Oprosti što sam vikala na tebe, ali bila sam toliko zabrinuta.

Kćerka: Žao mi je.

Roditelj: I meni.

Objasnivši mirno što se dogodilo, umjesto da se brani, kćerka je omogućila nastavak komunikacije i spriječila izbijanje sukoba. No, naravno da ne postoji jamstvo da će se situacija uvijak ovako gladko razvijati. Međutim, sigurno je da mirnim i jasnim iznošenjem svojih argumenta, ostvarujemo bolje izglede za razumijevanjem.

Daniel91 @ 11:04 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 27, 2009

Komunikacija se sastoji od odašiljanja poruke ili govora, i primanja poruke ili slušanja. Kad s ljudima razgovaramo o nekom problemu, postoje dva načina kako im možemo pristupiti. Ili im možete reći u čemu griješe, ili im možete reći što osjećate u svezi s određenom situacijom. Ako ljudima pričamo o njihovim greškama, možemo ih razljutiti, povrijediti, ili, ih dovesti u situaciju da se brane. Kad se to dogodi, dolazi do komunikacijske blokade i svađe lako izbiju. Vrlo često osoba će se osjetiti posramljenom ili optuženom i osjećati kao da je time napadnuta ona sama, a ne problem.

    Kad se ljudi osjećaju napadnutima, obično se brane ili poricanjem, ili protunapadom. Ako nekome kažete:“To je tvoja pogreška!“ ili „ Ne može ti se vjerovati!“, tada će ta osoba uzvratiti ili poricanjem ili optužbma. On ili ona čak mogu uzvratiti napad rečenicom poput ove:“ To nije moja greška, to je tvoja greška!“ ili „Ti si taj kojemu se ne može vjerovati!“.

    Evo primjera ovakve vrste komunikacije između roditelja i kćerke tinejđerke.

Roditelj: Gdje si bila, mlada damo?! Već je prošla ponoć i kasniš dva sata. Tebi se jednostavno ne može vjerovati!“

Kćerka:“ O, dobro, one sekunde kad sam ušla, ti već vičeš i nedaš mi priliku niti da ti objasnim!“

Roditelj: „Dosta mi je tvojih isprika. Ne mariš ni za koga, osim za sebe.

Kćerka:“ Ti si ta kojoj nije stalo. Mogla sam biti mrtva ili mi se moglo nešto dogoditi, a ti samo urlaš na mene. Nikada mi ne dopuštaš da ispričam svoju varijantu priče!

Roditelj. „Da se nisi usudila pričati samnom na takav način! Sad mi je stvarno dosta! Nema više izlazaka s tvojim prijateljim do kraja mjeseca!“ ( komunikacija je potpuno propala)

Daniel91 @ 08:17 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, veljača 26, 2009

Za uspješno rješavanje problema potrebno je kvalitetno komuniciranje, te je iz tog razloga ono jedna od najdragocjenjijih vještina u životu. Komunikacija se može definirati kao davanje i primanje informacija. No, suština komunikacije se najbolje može opisati kao uzajmano razumijevanje. U korijenu većine osobnih problem upravo je nemogućnost ispravnog razumijevanja drugih. Svađe postaju još većima i složenijima zbog naše nesposobnosti da svijet vidimo ne samo tuđim očima, nego i tuđim umovima i srcima. Mi pogrešno razumijevamo jedni druge i nemamo povjerenja u motive i stajališta koja se razlikuju od  naših. S kvalitetnijim komunikacijskim vještinama možemo se  nadati boljem razumijevanju tuđih potreba, te za uzvrat i sami očekivati bolje razumijevanje vlastitih potreba. Dobro komuniciranje nije samo izmjena riječi, ideja i informacija , nego i osjećaja, emocija i sentimenata.

     Koliko uspješno rješavamo probleme i konflikte? Da li se uopće trudimo spriječiti pojavljivanje problema i konflikata u samom njihovom začetku?

     Odrastanje je nerijetko popraćeno sukobima između roditelja i djece, osobito tinejđera. Mnogi adolescenti osjećaju da ih njihovi roditelji previše kontroliraju, da su predominantni, prestaromodni i „prestrogi“.

„ Mojim životom upravljaju roditelji. Govore mi kad da ustanem, kad da odem spavati, kad da pišem zadaću i što da jedem. Tako su strogi da čak ne smijem činiti niti ono što svi moji priajtelji smiju. Ponašaju se kao da mi je 5 godina.

Daniel91 @ 17:50 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, veljača 25, 2009

Nikada ne okrivljavajte sebe za probleme koji se pojave u vašoj obitelji. Alkoholizam počinje postupno i tijekom početne faze svatko može i mora sam prestati. No, kad jednom preraste u ovisnost, tada je alkoholičaru potrebna pomoć cijele obitelji kako bi se mogao nositi s tim problemom. Zapamtite –  vi niste krivi za alkoholizam vašeg oca ili majke. Međutim, upravo vi možete biti osoba koja će svom roditelju pomoći da ga prebrodi. Tek tada će se ozračje u vašoj obitelji moći popraviti.

    Kontaktiranje drugih obitelji s istim problemom alkohola može donijeti još jednu prednost. Pijana osoba ne može ispravno analizirati svoje postupke i može biti nesvjesna boli i patnje koju uzrokuje u svojoj obitelji. Kad se otrijezni, čovjek se više ne sjeća što je činio dok je bio pijan. Zbot toga alkoholičari često ne shvaćaju da muče svoje obitelji. Ako se susretnete s obitelji koja ima slične porbleme, alkoholičar u vašoj obitelji će dobiti prigodu da se objektivno pogleda, da vidi posljedice svog alkoholizma, probleme s kojima se suočavaju njegova djeca, rođaci, i supružnik. Često dolazi do pogoršanja financijske situacije, a odnosi s prijateljima zahlađuju. Vidjeti to u tuđoj obitelji je lakše, no u svojoj, budući da tada izostaje moralna osuda, a nema ni upliva snažnih emocija. Ta spoznaja može biti prvi korak na putu prema odluci da se prestane piti i da se krene stazom izlječenja.

Daniel91 @ 13:26 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, veljača 24, 2009

    Alkoholizam je bolest. Alkoholičar je bolestan i zbog toga mu je potrebna ljubav i pažnja, a ne osuda i odbacivanje. Problem je što alkoholičar jednostavno ne može stati. Ponekad je alkoholičaru nemoguće pomoći bez njegove suradnje. Stoga, ako netko od naših rođaka pati od ove bolesti, njemu ili njoj je potrebna potpora. Gotovo se nemoguće sam nositi s alkoholom.

     Iako se i medicinska terapija koristi kao jedan od načina za liječenje alkoholizma, jedan od najučinkovitijih oblika terapije je grupna terapija. Ovaj pristup koristi udruženje Alcoholics Anonymous (Anonimni alkoholičari) koje diljem cijelog svijeta formira grupe alkoholičara koje se međusobno sastaju, pomažu si i ohrabruju se za izlječenje. Anonimni alkoholičari nude prijateljsko okruženje oslobođeno osude u kojem osoba koja je bori s alkoholizmom može iskazati svoj očaj, ali i prihvatiti sebe kao bolesnu osobu kojoj je potrebno liječenje. Tijekom cijeloga života alkoholičaru prijeti opasnost od ponovnog oboljevanja, zato onaj tko zaista želi izlječenje mora u sebi pronaći snagu da nikada više ne posegne za alkoholom.

     Možda je jedan od najvećih problema s kojim se susreću obitelji alkoholičara, osjećaj stida koji rezultira samoćom i očajem. Moguće je da ne vjeruju da se stvari mogu popraviti. U takvoj je situaciji važno spoznati da problem vaše obitelji nije jedinstven. Pokušajte pronaći druge obitelji koje pate od istih problema. Tako bi ste mogli pronaći više načina za međusobnu suradnju, potporu i pomoć.

     Recimo da vaš otac alkoholičar želi prestati piti. Ako stupite u kontakt s obitelji u kojoj postoji član s istom željom, takav mu kontakt može pomoći, i biti mu neophodna podrška u trenutcima kada je u iskušenju da ponovno konzumira alkohol. U mnogim državama postoje grupe koje pružaju podršku djeci i supružnicima alkoholičara. Ako je takva grupa već aktivna u vašem gradu, ne oklijevajte obratiti joj se za pomoć; sigurno je da će vam pomoći.

Daniel91 @ 09:23 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 23, 2009

    „ Mrzio sam svog oca zbog onoga što je radio. Mrzio sam ga zbog pića i bojao ga se dok je bio pijan. Jednog je dana u vlaku ispio cijelu bocu votke, te je počeo glasno pjevati i smijati se. Tada je počeo ljubiti gospođu koja je sjedila do njega. Kad mu je moja mama prigovorila, udario ju je. Ne sjećam se je li plakala, ali ja sam ga još više mrzio. „Napokon su se razveli i mislio sam da su problemi prošli. Ali nisu! U školi sam popustio i povario ocjene. Jednostavno mi više nije bilo toliko stalo. Nekoć sam razmišljao o upisu na fakultet, ali sad se pitam koja je korist da uopće završim i školu. Naposljetku sam i sam počeo piti, pokušavajući u boci pronaći rješnje za svoje probleme. I premda mi to uspjeva na nekoliko sati, poslije se osjećam još gore. Čini se da je tata i mene pretvorio u alkoholičara.“

Daniel91 @ 13:39 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 22, 2009

   Djeca alkoholičara često strašno pate. Tinejđeri koji imaju roditelja alkoholičara obično doživljavaju mješavinu straha, ljutnje, depresije i pomutnje. Oni žele pokazati ljubav prema svojoj mami ili tati, no njih alkohol tjera da se ponašaju kao neki drugi ljudi, a ne kao oni roditelji koje su njihova djeca nekoć poznavala. Djeca često osjećaju krivnju, stid i odgovornost za ponašanje svojih roditelja, premda oni tu zaista ništa ne mogu učiniti. Slijede priče dvaju tinejđera:

Tanjina priča

    „Zovem se Tanja i moj otac ima ozbiljnih problema s pićem. Rekla bih da je alkoholičar. Zbog njega je život u našem domu često mizeran i uvijek pun nervoze. Nikada ne znam kad će se napiti. Ponekad je sve u redu cijeli tjedan i tada si već počnem umišljati da je to prebrodio, i da će opet biti normalnan tata. Tada jednog dana dođem kući i shvatim da je opet počeo piti. Nikada ne znam što da očekujem. Dosada me još nije udario, no ponekad se toliko razljuti da mislim da je vjerojatno da će se i to jednog dana dogoditi. „Mama kaže da ga još uvijek voli, no milslim da i ona polako gubi nadu. Neki dan je isplakala svoju dušu. Pokušala sam je utješiti, ali jednostavno nije mogla stati. Sada mora obavljati sav posao u kući, sve one sitnice koje je dosad tata obavljao. Tata je sada sličniji djetetu, nego odraslom muškarcu, a situacija postaje sve gora. Nemamo bliskih rođaka, niti bilo kog drugoga kome bi se mogli obratiti. Osjećam kao da smo zatočeni u kavezu. Prošli je tjedan bilo toliko gadno, da sam jednostavno morala s nekim pričati, pa sam izostala iz škole i razgovarala sa svojom nastavnicom. Pokušala je biti ljubazna, ali mislim da niti ona ne zna što činiti.“

Daniel91 @ 08:33 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, veljača 21, 2009

Moje ime je Sergej. Imam 28 godina. Prije 6 godina sam se oženio. Dobili smo dva sina, jednog od 5 i drugog od 3 godine. Jednog dana sam se vratio kući ranije s posla. Mislio sam iznenaditi svoju suprugu i sinove. No, kad sam stigao, zatekao sam praznu kuću. Na stolu sam našao poruku u kojoj je pisalo da je supruga sa sinovima otišla u kupovinu i da će se vratiti oko 5 sati. Smjestio sam se i počeo čitati novine. Kad sam podigao pogled, ustanovio sam da je već 5.30. U 6.00 sam se već počeo brinuti. Nazvao sam neke prijatelje da provjerim nije li moja supruga možda kod njih; no nitko je nije vidio. U 7.00 sam nazvao policiju. Znao sam da se nešto dogodilo, čim sam im rekao svoje ime. „Morate doći u policijsku postaju“; rekao je glas. „ Auto će doći po vas za deset minuta.“ Tih deset minuta i kratka vožnja do postaje bili su najduži trenutci u mojem životu. Čim sam stupio u zgradu, prišao mi je polica s ozbiljnim izrazom lica. „Gospodine Ivanov“, reče, „jako mi je žao. Ovog popodneva se dogodila nesreća. Vaša supruga i djeca…“ Pročistio je svoj glas „Žao mi je, ostali su na mjestu mrtvi“. To jedno popodne izbrisalo je moj cijeli život. Sve je nestalo. Ispostavilo se da je vozač imao samo 20 godina. Bio je pijan, te je izgubio kontrolu nad svojim vozilom upravo u trenutku kad je moja obitelj prelazila cestu. On sam nije dobio niti jednu ogrebotinu. No, meni je oduzeo sve zbog čega je bilo vrijedno živjeti.

 

Daniel91 @ 08:11 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, veljača 20, 2009

Nitko ne planira postati alkoholičarem. Ljudi jednostavno vole osjećaj koji u njima stvara alkohol -  osjećaj opuštenosti i bezbrižnosti prema svijetu koji ih okružuje. Mladi ljudi su osobito ranjivi prema posljedicama zlouporabe alkohola. Tijelu adolescenta je potrebno mnogo više vremena da se oporavi od konzumiranja alkohola.

    Pod utjecajem alkohola, ljudi često čine stvari koje kasnije požale. Do većine seksualnih delikata, primjerice, dolazi upravo kad su jedan ili oba partnera pod utjecajem alkohola. Kad ste pijani, zapravo ne znate što činite. Govorite stvari koje vam zvuče nevjerojatno pametne, dok svima ostalima zvuče nevjerojatno glupe. Veliki su izgledi da vam se slijedeće jutro baš neće sviđati vaši postupci, ukoliko se uopće ičega budete mogli prisjetiti.

  Kako alkohol djeluje?

    Alkohol različito djeluje na različite ljude. Većina ljudi drži da je alkohol stimulans, no s medicinskog stanovišta, alkohol je depresiv. On usporava brzinu vaše reakcije i smanjuje vašu sposobnost procjene kretanja i udaljenosti. Čak i hodanje i govor postaju problem ako se previše pije.

    Važno je shvatiti da je alkohol vrsta droge i da se o njemu može postati ovisan. Što više pijete, sve se više povećava potreba za alkoholom, i tim vam je potrebniji kako bi ste stekli privremeni osjećaj uzbuđenja i zadovoljstva. No, opijanje nije čisto zadovoljstvo. Nakon što ste se prethodne noći napili, sutradan ćete sigurno osjećati posljedice u obliku mamurluka. U mamurluku nema ničeg uzbudljivog i veličanstvenog. Osjećate strašnu glavobolju popraćenu mučninom. Glavni razlog tomu je dehidracija: alkohol tjera vodu iz vaših tjelesnih stanica u krv i mokraću s ciljem da ispere suvišnu količinu alkohola koja je otrovna za vaše tijelo. Što više, alkohol tijekom dužeg perioda konzumiranja može dovesti do ciroze jetre i prouzrokovati oštećenja na mozgu, želučane probleme, manjak vitamina, povišeni krvni tlak, depresije itd. Za trudnice je konzumiranje alkohola izrazito opasno. Već i mala količina alkohola u majčinom krvotoku mogu prouzrokovati mentalnu retardaciju ili druga oštećenja ploda.

   Ukupni društveni troškovi zlouporabe alkohola su zapanjujući. Alkohol uzrokuje gubitak milijuna radnih sati i direktno je povezan s mnogim nesrećama na poslu, te je česti čimbenik samoubojstva. Ljudi koji najviše pate od alkohola često nisu sami alkoholičari, nego drugi, nedužni ljudi. Tako je, primjerice, vožnja u alkoholiziranom stanju, znak užasnog nepoštivanja ljudskog života, ne samo vozačevog i njegovih suputnika, nego i života mnogih drugih nedužnih ljudi.

Daniel91 @ 08:08 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 19, 2009
Trebamo živjeti životom dubokih iskustava kroz ljubav. Kad je Bog tužan i ja sam tužan, kad je Bog sretan i ja sam nekako sretan. Kao i za odano dijete koje je čak tisućama kilometara daleko od svojih roditelja, ljubav njegovih roditelja je uvijek s njim. Ako govorimo o Božjoj sveprisutnosti, gdje je Bog? Ne može se pronaći u znanju. Međutim, ljubav je drugačija. Roditeljsko srce ljubavi prema svojoj djeci je ono što čini sveprisutnost razumnom i  mogućom. Srce je ono koje prelazi najudaljenije granice. Na putu ljubavi, roditeljska ljubav je sveprisutna; nema mjesta kamo ona ne dospijeva. To je moguće samo s ljubavlju. Samo ljubav može potpuno vladati sinom. Tu dolazi do izražaja svemogućnost. Tako stvari stoje.
Ljubav ima prekrasna obilježja. Kad se jednom nađete u jedinstvu s Božjom apsolutnom i nepromjenjivom istinitom ljubavi, možete biti gdje je Bog i s Njim živjeti bilo kada. Tada ćete moći vidjeti Boga i bez zatvaranja očiju. Onaj koji je duboko osjetio Božje tužno srce, zaustavit će se i gorko plakati; postoje tako duboka iskustva. Čak i u palom svijetu majčina ljubav je takva da može osjetiti ako njezino dijete ima negdje daleku nesreću. Zar se to ne događa često? Ona će se probuditi vičući njegovo ime.
Daniel91 @ 08:09 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, veljača 18, 2009

O djeci, Khalil Gibran

 I žena koja je držala dijete na svojim grudima reče: Govori nama o djeci, I on reče: Tvoja djeca nisu tvoja djeca.  Ona su sinovi i kćeri čežnje za životom.

Ona dolaze kroz tebe , ali ne od tebe.

I iako su još  s tobom, on ne pripadaju tebi.

 Možeš im dati svoju ljubav , ali ne svoje misli.

Jer ona imaju svoje misli.

Možeš im ispuniti tijela , ali ne duše.

Jer njihove duše prebivaju u kući sutrašnjice

Koju ti ne možeš posjetiti, čak ni u svojim snovima.

Možeš težiti bit poput njih,

Ali ne traži od njih da ih pretvoriš u sebe.

Jer život ne ide nazad, niti zastaje u prošlosti.

 Vi ste lukovi iz kojih su vaša djeca

Poslana kao žive strjelice.

Strijelac vidi znak na putu beskrajnog

I On savija luk sa svom Svojom snagom da bi Njegove strjelice išle brzo i daleko. 

Neka tvoje savijanje bude iz ljubavi strijelca;

Jer On voli strijelu koja leti

Isto tako kako voli luk koji je stabilan. 

                       

Daniel91 @ 08:21 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, veljača 17, 2009

Na Orijentu djeca nisu strogo odgajana sve do polaska u školu, obično do sedme godine.  No, kad krenu u školu, oni su strogo diciplinirani i postoji strašan pritisak da se dobro uči i da se postigne dobre rezultate. Smatra se da preranim strogim odgojem može uništiti karakter i spriječiti rast.  Dijete treba biti samo pravilno usmjereno.  

“ Zašto gospodin ne preuzima poučavanje svojih sinova?  Jer po prirodi stvari to ne funkcionira. Učitelj mora ispravljati  i ako ispravljanje ne ide, on će se na kraju naljutiti.  Kad se to dogodi otac i sin bi se međusobno ozlijedili. “ Ti koji sam nisi savršen mene ispravljaš.”Kad se otac i  sin međusobno ozlijeđuju, to nije dobro.  U stara vremena ljudi su jedan drugom poučavali sinove.  Otac i sin ne trebaju zahtijevati dobro jedan od drugog.  Ako bi to činili, to bi ih otuđilo, a ne postoji ništa gore nego otuđenje oca od sina i obrnuto.  “ – Mencije

Odlomak iz Velikog učenja

Ako postoji pravednost u tvom srcu,

postojat će ljepota u tvom karakteru.

Ako postoji ljepota u tvom karakteru,

 postojat će sklad u tvom domu.

Ako postoji sklad u tvom domu,

Vladat će red u naciji.

Ako postoji red u naciji,

Vladat će mir u svijetu

Azijsko obrazovanje tradicionalno naglašava istinski pogled kao bit svijet trebao  biti organiziran.   U prošlosti djeca bi počinjala svoje učenje s Velikim učenjem.   Iako je sadržaj tog djela složen za sedmogodišnjake ili osmogodišnjake, to se učilo  da bi se zapamtilo i sjetilo s toga kasnije u životu.   Veliko učenje je esej koji se smatrao vratima kroz kojih su početnici prolazili putem vrline. 

Daniel91 @ 08:14 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 16, 2009

“ Ako ne sam ne poštuješ Put, ne možeš očekivati da ga netko poštuje, čak ni tvoja žena i djeca.  Ako svoj rad ne predstavljaš drugima u skladu s Putom konfucijanizam, ne možeš očekivati poslušnost od drugih, pa ni od svoje žene i djece.” –Mencije

Ta izreka lijevo, izreka Konfucijevog najboljeg nasljednika ne primjenjuje se samo unutar obitelji, nego također u svim društvenim odnosima I ključ je “ služeći mog oca kako bi htio da me služi moj sin; služeći mog starijeg brata kao bi htio da me služi moj mlađi brat.”  U Koreji kadgod se u kućanstvu pravi posebna hrana, oni odnose dio te hrane starijoj osobi, najbližem susjedu.  Sljedeća priča ilustrira to.

Jednom davno živjeli su baka, snaha i unuk koji su živjeli zajedno u maloj kući.  Susjedi bi često donosili dobre hrane ovom domu.  Mlada majka bi odnosila harnu I hranila sina , iako je hrana bila namijenjena baki.  Vrijeme je prolazilo i baka je umrla.  Sin se oženio i dobio djecu, te je mlada majka postala baka.  Sin, sad otac, je slijedio majčinu tradiciju.  Kad je stizala hrana za baku, njegovu majku, on je tu hranu odnosio svojoj djeci.  Baka se na to žalila: “ Sine, kad si ti bio dečko, ja sam tu lijepu hranu davala tebi.  Sad došao red na tebe.  Zašto samo hraniš svoju djecu?”   On je odgovorio: “ Samo slijedim tvoj primjer.  Kad je baka bila u ovoj kući, ti ju nikad nisi služila.  Ti si služila samo mene.  Sad ću ja služiti mom sinu jer je to što si ti mene naučila.”  Baka nije mogla ništa na to odgovoriti.

Iako je lako i automatski  kriviti nekog drugog za prepreke s kojima se susrećemo, Mencije je ohrabrivao ljude da bi utjecao na njihov karakter kad se pojave problemi. 

“ Ako drugi ne uzvrate ljubavlju na tvoju ljubav, pogledaj na svoju dobrodušnost; ako ljudi ne odgovore na tvoje pokušaje da ih se kontrolira, promotri svoju mudrost; ako ti drugi ne uzvrate ljubaznošću, promotri svoje poštovanje.  Drugim riječima pogledaj  sebe kadgod me uspiješ nešto ostvariti.”- Mencije

Daniel91 @ 08:08 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 15, 2009

S obzirom da  naše postojanje dugujemo svojim roditeljima, naši životi su neraskidivo vezani uz njih.  Dakle za Konfucija, odnos oca i sina je apsolutan.  Otuda njegova izreka “ Ne postoje manjkavi roditelji pod kapom nebeskom.”   Nikad ne bi trebali prekinuti veze sa svojim roditeljima.  Sin treba štiti oca, bez obzira kava je situacija u pitanju.   Djeca trebaju slušati roditelje i poštovati ih te izbjegavati činiti nešto što bi ih osramotilo.  Konfucije ipak nije bio nesvjestan realnosti obiteljskih odnosa.  Znao je da postoje mnoga teška pitanja i osjećaji u odnosima između roditelja i djece.  Što djeca trebaju učiniti kad roditelji ne izvršavaju svoje dužnosti?  Trebaju li im otkazati poslušnost, ignorirati ih ili ih odbaciti?  U tim posebnim slučajevima Konfucije je mislio da je dužnost djeteta da ne odobravaju roditeljima i da ih povedu pravim putem.   On je čak rekao da dobar sin treba ne slušati svoje roditelje ako bi poslušnost dovela do sramote.  Primjerice, Konfucije je savjetovao da dobar sin treba izdržati samo ako ga otac lagano udari.  Sin treba bježati od svakog oštrog šibanja da bi zaštitio svoje tijelo koje su mu roditelji povjerili i isto tako iz poštovanja prema očinstvu koje može biti trenutno pomračeno gnjevom oca.  Dobar sin se treba suprotstavljati roditeljima zato da bi im ukazao veće poštovanje i donio veću čast.  Superiorna osoba posvećuje više pozornosti korijenu jer kad je korijen stabilan Put će se otvoriti.  Zar nije poštovanje prema oca i bratu korijen čovječnosti?

Obrazovanje djece

Obrazovanje djece je ključno u konfucijanizmu jer roditelji postižu besmrtnost kroz svoju djecu.  Najvažniji faktor u obrazovanju djece je roditeljski primjer djeci.  Ako otac očekuje od sina da bude pun ljubavi i poštovanja, on sam mora biti osoba puna ljubavi i vrijedna poštovanja. 

Daniel91 @ 15:03 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, veljača 14, 2009

Neki ljudi žive  krepostan život, rade velika djela ili ostave duboka produhovljena učenja i na ovaj način postignu besmrtnost.  Oni za sobom ostave veliku ostavštinu i trag u povijesti.  Većina ljudi teško će postati slavni dalje od svoje obitelji.  Stoga je obožavanje predaka bilo tako važno u azijskom društvu.  Djeca mogu obožavati pretke i održati obiteljsko im živim.  Konfucije je shvatio da je prejak kult obožavanja imao neke “nezdrave” posljedice.  Ponekad su iscrpni rituali zauzeli mjesto pravom ljudskom osjećaju i brizi.  Stoga je on pokušao da stavi naglasak na kinesku religiju od obožavanja predaka do dječjeg poštovanja govoreći im  “ Vi niste čak sposobni da služite ljudima.  Kako ćete služiti duhovima predaka?”   Poštovanje roditelja se izražava brigom za roditelje  štiteći i uvažavajući vlastito tijelo i što je najvažnije  imati djecu.  Osim što donosi veliko obezvrijeđenje časti i blati obiteljsko ime, nemati djecu shvaća se kao najveća tragedija.  “ Kad je čovjek rođen, njegovi roditelji žele da nađe suprugu, a kad je žena rođena, oni požele da ona nađe supruga.  Svaki roditelj se osjeća isto.”  -Mencije , kineski konfucijski filozof

Konfucije je bio sposoban prepoznati duboku ljudsku težnju kako se stari – naime da se ima djecu i unuke.  On je spoznao da ništa ne čini roditelje sretnijim nego imati odanu djecu i unuke.  Bez djece ljudski duh stari.  Djeca odražavaju ljude mladim I daju im nadu za budućnost.


Svježina i nevinost malog djeteta može okrijepiti čak i najumorniji um i tijelo.  Isto tako ništa ne donosi osobi više tuge i boli u srcu nego lažljiva djeca i loši unuci.  Prema Konfuciju financijska potpora djece je najosnovniji izraz dječje ljubavi.  Mnogo važnije od fizičke brige je sposobnost da se poštuju roditeljske želje i hrani njihove snove.  Nakon smrti roditelja djeca trebaju ponuditi žrtve zahvalnice i održati uspomenu na njih živom.  Tri godine poslije smrti oca , sin treba poštovati očevu volju i dovršiti nedovršene poslove.  Kad sin postigne nešto novo, njegovo ime kao i ime njegovog oca postaje poznato i poštovano.   “ Pravo poštovanje prema roditeljima  sastoji se u uspješnoj provedbi ne završenog posla vaših predaka I prenošenje njihovih postignuća potomstvu.” –Konfucije

Daniel91 @ 10:47 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 13, 2009

Konfucije je poučavao da se krajnja svrha u životu ostvaruje kroz kulturne autentične ljudske prirode i dobrog društva.  Krajnji izvor ovog ideala “ljudske prirode” je Nebo.  Osobe povrjeđuju same sebe kad se bave aktivnostima koje su suprotne njihovoj istinskoj ljudskoj prirodi.  Samoobogaćivanje produhovljenosti zahtijeva živjeti u skladu s moralnim principima.  Moralni put obogaćivanja trebao bi biti prirodan s obzirom da je princip ljudske prirode, no potreban je stalan napor da se ostvari.  

 Moralni princip počinje u odnosu muškarca i žene, a završava u ogromnim prostorima svemira.  Konfucije je shvatio da su ljudski odnosi ključni za stvaranje karaktera.  Tako je nemoguće ostvariti puninu ljudskog bića samo kroz samostalni napor.  Samo otvaranjem sebe drugima i stvaranjem veza s različitim vrstama ljudi stvorit ćemo potpunu ličnost.   Imamo ogromni potencijal i puno skrivenih osobina koje se mogu ostvariti u odnosima.  Obiteljski odnosi su osnova jer Konfucije tvrdi da se ljudska bića razlikuju od životinja samo po tomu što imaju roditelje.  Ljudska bića moraju naučiti biti humana.  Ovo se postiže učeći od drugih koji su na istom putu otkrivanja pravog značenja čovječnosti.  Naši roditelji su naši primarni modeli da bi bili čovječni i oni imaju najveći utjecaj u stvaranju karaktera i osobnosti.  U obiteljima imamo djedove, bake, stariju i mlađu braću i sestre i druge obiteljske srodnike.

Daniel91 @ 08:11 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 12, 2009

Konfucije ili Gospodar King, kako ga nazivaju u Kini, rođen je oko 55.g. prije Krista u kineskoj provinciji Lu.  U mladim danima se istaknuo u učenju i bio je ministar u vladi.  No, nakon nekog vremena dao je ostavku  na ministarsko mjesto da bi započeo raditi kao tutor privlačeći briljantne i odane sljedbenike.  Razgovarao je s njima o mnogim različitim temama i problemima.  Poučavao ih je književnosti i ponašanju, kao da budu vjerni sebi i važnosti poštenja u društvenim odnosima.  Iako je tvrdio da je “mandat za ono što je radio dobio od Neba”, Konfucije nije razmišljao o Bogu li bogovima.  O sebi nije mislio kao o inovatoru, nego kao o čovjeku koji je nastojao ponovo uspostaviti  istinski način života koji je postojao u Zlatnom dobu ( u vrijeme rane epohe dinastije Chou, oko 11.st.pr.Kr.  On je sastavio i izdao puno knjiga o kineskoj tradiciji, glazbi I filozofiji.   Rekao je da je njegova težnja da stari ljudi budu u miru, da bi svi prijatelji trebali biti odani i da bi svi mladi ljudi trebali voljeti svoje starije članove svoje obitelji.   Ostatak svog života lutao je od pokrajine do pokrajine u Kini nudeći savjete vladarima.  Konfucijeva politička karijera je bila potpuni promašaj, ali su ga nekoliko generacija smatrali mentorom kineske civilizacije.   Osnovao je razred znanstvenika koji su postali kineska vladajuća elita.  On sam je postao najvažnija figura u kineskoj povijesti.  430. godine pr.Kr. učenje Konfucijevih tekstova postala je osnovna disciplina za obrazovanje vladinih službenika, što je bio obrazac koji se nastavio do propasti kineskog carstva 1905.  Konfucijanizam nije samo djelovao na vladu.  Konfucijske vrline su prihvatili svi Kinezi.  Više od 2000 godina njegovog učenja su značajno utjecala  na četvrtinu svjetskog stanovništva.  Japan, Koreja I većina jugoistočne Azije su namjerno “uvezli” konfucijanizam. Japan, Koreja, Tajvan I današnja Kina , koje su i sad pod utjecajem konfucijanizma, postali su neki od najdinamičnijih centara svjetskog ekonomskog rasta. 

Daniel91 @ 08:18 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 11, 2009

Puno djevojaka osjećaju da su odrasle i očekuju da drugi, posebno njihove kolege ponašaju u skladu s tim.  Ponekad ih smeta ponašanje dječaka koje znaju je im se čini da je djetinjasto.  Ali ako osoba želi da bude poštovana, prvo je potrebno poštovati druge.  Ako se prema dječacima ponaša kao da su nezreli i da nisu vrijedni poštovanja, ne budite iznenađeni vas tretiraju kao umišljene gnjavatorice.

Dječake smeta što ih djevojčice ne shvaćaju ozbiljno ili što ih pokušavaju kontrolirati.  Oni mogu voditi “ muške “ razgovore sa svojim muškim prijateljima, ali kad razgovaraju s kolegicama iz razreda sva “odraslost” nestaje. 

Teško je naći jednostavan  prirodan komunikacijski stil- topao i prijateljski, ali bez flerta i igara koje tako često vode stvarnoj patnji.  Jedini način da se to postigne je da se jedno drugo tretira s iskrenim poštovanjem i da cijene najbolje kvalitete svojih kolega.  Budite pažljivi jedno prema drugom.  Pokažite prave muške ili ženske osobine.  Tada ćete imati manje problema.  Samo istinski muževan muškarac i istinski ženstvena žena su sposobni naći jedno drugo i stvoriti dobru obitelj.   Pravi muškarac je emocionalno stabilan, drži do svoje riječi i govori djelima, ne pustim frazama.  On ima jak karakter, pouzdan je, skroman i ustrajan.   Odlučan je, aktivan, nezavisan, smiren u nevolji i u podvizima.  Pouzdan je- “ On je kao čvrst kao stijena!”  Prava muževnost znači red i logičko razmišljanje. 

Prava ženstvenost znači suptilnost osjećaja, nježnost, prilagodljivost, emocionalno bogatstvo, jasno viđenje ljepote, sposobnost da se razumije druge, suosjećajnost, nesebičnost i sposobnost za promjenu i prilagodbu. Od drevnih vremena žene se boje promjene i nesigurnosti.  U svakodnevici žene karakterizira odanost, strpljivost i stalnost. 

 Sve je ovo vječno i stalno.  Mode dolaze i prolaze, ali kad je vrijeme da se stvara obitelj, dečki sanjaju o ženstvenoj ženi, a djevojke o muževnom suprugu.  Moramo se svakodnevno pripremati za našeg budućeg životnog suputnika.

Daniel91 @ 08:40 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, veljača 10, 2009

Što je to Fibonaccijev niz brojeva? Kakve on ima veze s cvijetom suncokreta i njegovih 55, 89, a možda i više spirala koje prelaze jedne preko drugih? I matematičari se dive prirodi.


Uvaženi matematičar Leonardo Fibonacci (poznat i kao Leonardo Pisano) 1202. u svojoj knizi Liber abaci (Knjiga o abacima) prikazao je prednost arapsko-indijskog sistema brojeva. Naime kompliciranim Europljanima objasnio je da se s devet indijskih brojaka 9 8 7 6 5 4 3 2 1 i znakom 0 može napisati bilo koji broj. U početku su Europljani sporo reagirali. No, do kraja srednjeg vijeka prihvatili su novi sistem brojanja, a njegova jednostavnost potaknula je znanstveni progres.

Ako sumnjate da su hindusko-arapski brojevi pojednostavljenje u odnosu na ranije upotrebljavane rimske brojeve, pokušajte oduzeti LXXIX od MCMXCIII. Nezgodno? Možda će 79 od 1993 biti nešto lakše.

Fibonaccijev niz i svijet biljaka
Fibonacci je predstavio i jedan niz brojeva koji se često sreće u prirodi, a koji je po njemu postao poznat kao Fibonaccijev niz. To je slijed prirodnih brojeva kod kojeg je svaki član, izuzev prva dva broja, zbroj dvaju prethodnih članova — 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 i tako dalje.

Cvjetovi mnogih biljaka koje tvore spiralne strukture imaju broj latica koji odgovara nekom broju iz Fibonaccijevog niza. Neki istraživači primijetili su da zlatice obično imaju 5 latica, kokotići 8, neveni 13, većina zvjezdana 21, tratinčice 34, a oštrolisni zvjezdani 55 ili 89 latica.

Izuzeci od navedenih primjera posljedica su uglavnom dva razloga. Cvjetovi mogu imati i dvostruki broj latica i/ili verziju ovog niza koji se naziva Lucasova serija (2, 1, 3, 4, 7, 11, 18, 29, 47, 76...). Mutacije i varijacije vrste također su razlog odmaka od niza. No u prosjeku broj latica odgovara Fibonaccijevom ili Lucasovom broju.

Razne vrste voća i povrća također imaju neka obilježja koja odgovaraju brojevima Fibonaccijevog niza. Naprimjer, banane u presjeku imaju oblik peterokuta.


Jeste li znali da mnoge biljke rastu tako da su im pojedini dijelovi raspoređeni u obliku spirale? Naprimjer, ljuske ananasa mogu rasti u obliku spirale kod koje je 8 zavijutaka okrenuto u jednom smjeru, a 5 ili 13 u suprotnom smjeru. Ako pogledate sjemenke na cvijetu suncokreta, možete vidjeti 55, 89, a možda još i više spirala koje prelaze jedne preko drugih. Spirale možete vidjeti čak i kod cvjetače. Kad počnete primjećivati spirale, vjerojatno ćete s više zanimanja gledati voće i povrće koje se prodaje u trgovini ili na tržnici. No zašto biljke rastu na takav način? Ima li broj spirala neko značenje?

Kako biljke rastu?
Kod većine biljaka novi organi, kao što su stabljike, lišće i cvjetovi, rastu iz sićušnog središnjeg dijela koji se naziva meristem. Svaki novi zametak (primordij) koji se počne razvijati u središnjem dijelu biljke raste u novom smjeru i uvijek je pod istim kutom zakrenut u odnosu na onaj prethodni. Kod većine biljaka novi zameci rastu pod jedinstvenim kutom koji omogućava formiranje spirala. Koji je to kut?

Zamislite da trebate stvoriti biljku kod koje bi novi zameci bili tako gusto raspoređeni oko meristema da nijedan dio prostora ne ostane neiskorišten. Pretpostavimo da svaki novi zametak raste tako da je za dvije petine kruga zakrenut u odnosu na prethodni. Problem bi bio u tome što bi svaki peti zametak rastao na istom mjestu i u istom smjeru. Tako bi nastajali redovi između kojih bi bilo mnogo neiskorištenog prostora. Ustvari, ako odaberete bilo koji kut koji se može izraziti jednostavnim razlomkom, rezultat će biti stvaranje krakova koji se zrakasto šire od središta, a ne optimalna iskorištenost prostora. Samo takozvani ”zlatni kut“ od približno 137,5 stupnjeva dovodi do idealnog rasporeda zametaka. Zbog čega je taj kut tako poseban?

Zlatni kut je idealan zbog toga što označava zakrenutost zametaka koja se ne može izraziti nijednim jednostavnim razlomkom. Zakrenutost za 5/8 kruga blizu je zlatnom kutu, zakrenutost za 8/13 još je bliža, a za 13/21 još malo bliža, no taj se kut ne može precizno izraziti nijednim jednostavnim razlomkom. Kad svaki novi zametak raste pod zlatnim kutom u odnosu na prethodni, nikad se neće dogoditi da dva zametka rastu u potpuno istom smjeru. Tako umjesto krakova koji se zrakasto šire iz središta nastaju spirale.

Vrijedno je zapaziti da kod kompjuterskog programa koji simulira rast zametaka iz središnjeg dijela biljke pravilne spirale nastaju samo ako je kut između zametaka potpuno jednak zlatnom kutu. Ako odstupa od zlatnog kuta za samo desetinu stupnja, zameci neće biti raspoređeni u obliku spirale.


Izvor: portal net.hr
http://www.net.hr/alternativa/page/2009/02/09/0536006.html


Daniel91 @ 08:55 |Komentiraj | Komentari: 0

Svaka kultura ima svoje vlastite ideje o idealima muškaraca i žena.  Bez obzira kako mogu izgledati ti ideali, oni se dijele u različite, nadopunjujuće društvene uloge.  Osim toga, kvalitete kakve su odgovornost i pouzdanost uvijek odlikuju pravog muškarca, a nježnost i suosjećajnost su osobine dobre žene.  Ove osobine nam nisu dane rođenjem.  One su prije rezultat stalnog napora da se prevladaju sukobi. 

Svatko od nas teži biti sretan.  Neki čekaju na prelijepu princezu da ušeta u njihov život, a drugi čekaju  na svog princa koji će ih oboriti s nogu.  Većina nas mašta kako će naći ljubav svog života.  Ali da li mi uopće imamo tu sposobnost da stvarno vidimo jedinstvenost drugih ljudi?  Što uopće vidimo kad pogledamo svoje kolege iz razreda? Dosadne djevojčice koje samo uče?  Čudne, smrdljive dječake? Ili je djevojčica koju ste zadirkivali postala privlačna mlada dama i dječak kojeg nikad niste dvaput pogledali je postao zgodan mladi muškarac.

Stvaranje dobre ravnoteže i ženstvenosti u sebi zahtijeva aktivno sudjelovanje i komunikaciju u puno vrsta odnosa.  Za muškarca važno je da komunicira s ženskim srodnicima, kao što su njegova mama i sestre, kao i njegove kolegice iz razreda. Isto tako, za ženu je važno komunicirati s muškarcima u njenom životu da bi razvila svoju ženstvenost.

Bilo bi pogrešno misliti da propuštamo nešto jednostavno zato što nismo zaljubljeni jednog od svojih kolega iz razreda.  Naprotiv, mladenaštvo je vrijeme kad se razvijaju bratski i sestrinski odnosi i osjećamo se kao članovi jedne obitelji.  To znači poštovanje i istinsku ljubav jedno za drugoga.

Daniel91 @ 08:21 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 9, 2009

Okrenimo se ženstvenosti.  U prošlim godinama je društvo počelo cijeniti jaki, nezavisni tip žene.  Puno djevojaka se danas osjeća neugodno ako se čini da su staromodne, ne privlačne ili čak ženstvene u tradicionalnom smislu.  On  žele da ih se shvaća kao ravnopravne u društvu njihovih prijatelja i počinju da se ponašaju poput dječaka pušeći i koristeći se neprikladnim jezikom punim prostota.  Na ovaj način one pokušavaju da dokažu sebi i drugima da se ne razlikuju od dječaka. 

No, takvo ponašanje odražava samo želju da se postigne bolji status među muškarcima i nema nikakve veze s izražavanjem prave muškosti ili ženstvenosti.  Često baš žene koje  imaju nesretan obiteljski život namjerno skrivaju svoju ženstvenost oštrim glasom, grubim ponašanjem, netrpeljivošću i stalnom željom da dokažu da su u pravu.  Za usporedbu, izrazi ženstvenosti u braku mogu utjecati na muškarce na dva načina.  S jedne strane, oni postaju muževniji zbog osjećaja da trebaju skrbiti i zaštiti svoju obitelj.  S druge strane, oštre osobine karaktera omekšaju i oni postupno postaju nježniji i ljubazniji, a žene se osjećaju voljenije i sretnije.

Ženska “ slabost” ima  ogromnu snagu u sebi.  Djevojke koje  slabost odbacuju, svjesno ili nesvjesno, sebi uskraćuju šansu da ima osobito ženstveni utjecaj na muškarce.  Možda sad ne razmišljate o braku, ali važno je da se postupno pripremate za brak razvijajući pravu muškost ili pravu ženstvenost u sebi.

Kako možemo shvatiti crte prave muževnosti i prave ženstvenosti?  Postoje li ikakvi univerzalni kriteriji?  Crte koje se smatraju muževnim na Istoku mogu se smatrati ženstvenima na Zapadu  i obrnuto.  U zapadnim društvima dobro odgojen muškarac pušta ženu da ide prva, otvara joj vrata I ne da joj da nosi teške torbe.  Ali u mnogim istočnjačkim državama ovakvo se ponašanje smatra nemuževnim.

Daniel91 @ 08:21 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, veljača 8, 2009

“ I Bog stvori čovjeka na svoju sliku…muško i žensko stvori ih.”

-          iz Knjige Postanka 1: 27

 

Rođeni smo ili kao muškarac ili kao žena.  Razlika nije samo u građi naših tijela.  U prethodnom poglavlju smo razgovarali o muškosti i ženskosti u sklopu kineske filozofije.  Sad ćemo proučiti druge faktore koji utječu na naš poseban društveni identitet i karakter. 

Razvoj svakog od nas, bili mi muškarci ili žene, je dug proces.  U dobi od osamnaest godina još nismo potpune osobe.  Još puno godina iskustva su potrebne da bi osoba razumjela što znači biti muškarac ili žena. 

Primjerice, muškarac nije samo osoba sposobna za posao.  Žena nije samo objekt privlačnosti.   Postavimo si nekoliko pitanja.  Kakav je pravi muškarac ili prava žena?  Jesu li neka zanimanja prikladna samo za muškarce, a druga za žene?  Evo samo općih karakteristika koja se pripisuju svakom spolu:

Žena: dobra, ženstvena, brižna, poštena, marljiva.  Odgaja djecu.  Pravi večere i doručke.  Brine se o svom mužu.  Njen prioritet je dobrobit njene obitelji.

Muškarac: hrabar, pametan, snažne volje, muževan, plemenit.  Sposoban je da se skrbi o svojoj obitelji.  Štiti svoju ženu i djecu.  On se može snaći u teškoj situaciji.  Može zamjenjivati osigurače i postavljati police na zid. 

Puno ovih definicija mogu se činiti zastarjelima i stereotipima s obzirom da je došlo do promjena u prošlim desetljećima.  No, čak i mala djeca imaju svoja shvaćanja o društvenim razlikama između muškaraca i žena.  Evo jednog zanimljivog slučaja:  Istraživači su pitali djecu u vrtićima su zatražili da stave slike  u dvije hrpe: “ očeve stvari” i “ majčine stvari.”   Rezultat je bio zapanjujući.  Bez obzira, je li im otac radio  ili ne, gotovo sva djeca su u “očevu hrpu” stavila slike TV-a, novina, ribičkih štapova, naslonjač, itd.  Stroj za pranje rublja, metlu, usisavač i torbu za kupovanje  su sve bili u “majčinoj hrpi.” 

Takav raspored je daleko od idealnog(  bar se žene ne bi složile s njim).   No, ovaj mali eksperiment nas potiče na razmišljanje o idejama koje su nam usađivali od djetinjstva.  Je li oni odražavaju razuman raspored uloga između muškaraca i žena ili su to samo stereotipi i predrasude?

Svatko ima neku predodžbu idealnog muškarca i idealne žene.  Ali kako mi odgovaramo ovim idealima? Zašto težimo sve ih dostići, zašto trebamo te osobine?

Muškarce I žene su stvoreni jedno za drugo ( str.73)

da bi iskusili radost ljubavi, da bi se međusobno voljeli kao suprug i supruga i da bi eventualno voljeli svoju djecu.  Stoga nismo samo različiti nego i fundamentalno dva dijela skladnog dizajna. 

Daniel91 @ 15:31 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, veljača 7, 2009

  U nekim područjima je moderno opisivati muške i ženske principe kao krajnosti ljudskog kontinuuma i mudro tvrde da obje krajnosti postoje u svim ljudima.  Sunce i mjesec, yin i yang, meko i tvrdo, aktivno i pasivno, i tako dalje mogu istinski biti suprotnosti, ali linearni kontinuum ne razjašnjava problem.  ( Ženstvenost, u svim njenim mogućnostima, je vrlo aktivni napor.)  Što je onda osnovna razlika?  Muški princip se bolje razumije kao etos pokretanja nadmoćnosti koji je stvoren da nadahnjuje izravan, pouzdan uspjeh, dok se ženski princip sastoji od ranjivosti, potrebe za zaštitom, formalnosti slaganja i izbjegavanja sukoba- ukratko privlačnost pouzdanosti i dobre volje koji muškom principu daje romantičnu vrijednost i pljesak divljenja. 

Ženstvenost zadovoljava muškarce jer ih čini muževnijima.  Zapravo podjela “nezaslužene količine” razlike muškarca u odnosu na ženu je poseban ženski dar muškarcima koji im omogućava disati slobodnije i osjećati jače, mudrije te biti sposobniji.  Može se reći da je muškost često napor da se zadovolje žene.  No, muževnost, kako je poznato, zadovoljava iskazivanjima vještine i sposobnosti, a ženstvenost zadovoljava sugerirajući da ova pitanja nisu važna, osim u malim stvarima.  Smatra se da su hirovitost, nepredvidljivost i obrasci mišljenja i ponašanja kojima vladaju osjećaji, kao što su suze, sentimentalnost i strah - ženske osobine baš zato što su te osobine izvan određenog puta k uspjehu.

Daniel91 @ 11:28 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, veljača 6, 2009

  Prema I Chingu , kad je muška energija u ravnoteži, sliči nebu.  Nebo uvijek promatra zemlju.  Muškarac mora težiti ka ženi da bi našao Boga.  Muška energija je jaka, ljubazna i  usmjerena.  Autoritet uravnotežene muške energije daje muškarcu smisao za smjer.  Kad muška energija ima smjer, treba biti odgovorna.  Odgovornost i vodstvo su glavni atributi muške energije.  Njen tijek mijenja i oblikuje sve stvari dok svaka dostigne svoju pravu, osobitu prirodu.  Živjeti u skladu s muškom energijom znači svojim djelovanjem u stvaranju reda donositi mir i  sigurnost svijetu.  Kaže se da je muškarac častan ako poštuje dano obećanje.  Ako je muškarac predan ispunjavanju danog obećanja,  on je vrijedan povjerenja, možda je čak Božji čovjek.  Kad muškarac ne preuzima odgovornost za svoju mušku energiju (postupke),  on postaje beskičmenjak.   Muška energija se odražava kroz strukturalni i aktivni aspekt kreativnosti.  Kreativnost se odražava kroz stvaralačku aktivnost i s aktivnošću ide ruku pod ruku odgovornost za  to što stvaramo. 

  Zdrava muška energija savršeno nadopunjuje žensku energiju.  Naše energije su nadopunjujućoj ravnoteži koja daje veliku vitalnost i sklad. Važno je da se u potpunosti ne oslanjamo ni na mušku, ni na žensku energiju.  Nijedan princip ne može ostvariti svoj puni potencijal bez odnosa prema svojoj suprotnosti.  Ljudska priroda  se može otkriti u svojoj prvotnoj punini samo kad se yin i yang dovedu u svjesnu interakciju i sklad jedna s drugom.

  Ovo nam omogućava bolje razumijevanje zašto je brak važan ne sam o između spolova nego i u svezi s muškim i ženskim kvalitetama u svakom pojedincu.  Muškost  unutar svakog od nas teži da se aktivno organizira i započinje, a ženskost prima, ugrađuje i usklađuje.  Oba principa su jednako vrijedna i potrebna.  Dok se integracija događa, važno je da muškarac razvija svoju žensku stranu na jedinstven muževni način, a žena treba da razvija svoju mušku stranu na sebi svojstven ženstveni  način tako da nijedan spol ne imitira ponašanje onog drugog na površan način. Muškost i ženskost su snažno povezani jedno s drugim.  Kad su ove dvije prirode u ravnoteži i samo tada supružnici mogu  zračiti punim raskošem i dostojanstvom njihovog partnerstva.  

Daniel91 @ 08:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 5, 2009
Dragi moji posjetioci!
Evo, konačno sam se vratio s puta u J. Koreju.
Ukratko, bilo je zaista prekrasno i sjajno iskustvo koje bi svakom poželio.
Imam puno divnih uspomena i susreta a u ovom postu podijelit ću s vama dio slika koje sam napravio u Koreji, da i vi malo osjetite duh orijenta.
Što još reći o zemlji gdje taxi plaćate 7 kuna po vožnji ali zato jabuke plaćate po komadu, 5 kuna jedna jabuka, gdje ima jako puno budističkih hramova ali i katoličkih i protestantskih crkava, zemlji u kojoj su svi napisi dvojezični- i na korejskom i na engleskom i gotovo da su ravnopravni jezici a ako se izgubite, svi su korejci toliko susretljivi i spremni pomoći da je to čudo jedno.
Cro Cap je znak prepoznavanja.
GPS svi koriste, i u mobitelima i u autima.
Naši se mobiteli tamo ne mogu koristiti, zbog različitih frekvencija mobilne mreže, pa sam bio osuđen samo na email zadnjih dana( iako su me u VIP i T-com centru uvjeravali drugačije, toliko o njihovom znanju i poznavanju materije).
Spava se na podu ali pod se grije i nekad se zagrijevi do 25 i više stupnjeva da je to stvarno pravo čudo.
Riža je naravno neizostavna a kruh je jako teško naći, krompir isto tako nije često na jelovniku.
Ali jesu puževi, koje friško skuhaju pred vama na stolu i9 odmah serviraju u vaš tanjur.
Vadite ih žlicom iz kućica i jedete.
Hrana je zaista jakoljuta i začinjena i treba se navići na nju.
Ako ste mislili, kad ste pojeli ljuti fiš paprikaš ili kulen, da ljuće od toga ne može biti, nemojte biti sigurni.
Iskustvo iz prve ruke.
Obavezno treba probati kimchi, jako ljut prilog jelu.
Jako su omiljene i morske alge te plodovi mora.
Gužva u gradu je nenormalna a svaki slobodan prostor zauzimaju štandovi i dućani.
Prodaje se sve i svašta a cjenkanje je obavezno i podrazumjeva se.
Toliko za sada om mojim iskustvima iz J. Koreje.
Uživajte u slikama iza.
Ako nekoga zanima više informacija o J. Koreji ili bi želio još slika, neka me osobno kontaktira.
Pozdrav

Prirodne ljepote KorejeSmjena kraljevske straže

Kraljevska palačaBudistički hram

Daniel91 @ 12:00 |Komentiraj | Komentari: 0

Tipična ulica u Seoulu sa bezbroj štandova i prodavaonica

Daniel91 @ 11:55 |Komentiraj | Komentari: 0

Iz aviona, na putu u Koreju

Daniel91 @ 11:55 |Komentiraj | Komentari: 0
Ulični štand
Daniel91 @ 11:54 |Komentiraj | Komentari: 0

Shopping centar

Daniel91 @ 11:53 |Komentiraj | Komentari: 0
I nove slikice.

Zabavni centar u Seoulu

Daniel91 @ 11:51 |Komentiraj | Komentari: 0
Koliko je sati
Brojač posjeta
172446
Javno.hr
Kontakt
  • Daniel91
    daniel91cro@yahoo.com
Arhiva
« » vel 2009
Webhosting
Web hosting
Index.hr
Nema zapisa.